Slachtingsaangifte

Iedereen die een slachting voor particulier gebruik wil uitvoeren moet beschikken over een registratienummer in Sanitel. Aangevers van slachtingen moeten zich hiervoor éénmalig laten registreren via de bevolkingsdienst.

Na de registratie in de databank van het FAVV kan de eigenlijke slachtingsaangifte gebeuren.

Alleen de particuliere slachtingen van varkens, schapen en geiten buiten een slachthuis dienen aangegeven te worden. De eigenaar moet zich hiervoor ten laatste 2 werkdagen vóór de slachting persoonlijk aanmelden bij de dienst bevolking met zijn registratienummer en het beslagnummer (8 cijfers) van het bedrijf waar het dier gehouden werd. Dit beslagnummer kan men vragen aan de veehouder waar men het dier gekocht heeft of staat vermeld op het vervoersdocument dat de dieren vergezelt. 

De slachtingsaangifte is 8 dagen geldig en moet thuis bewaard blijven tot het einde van het volgende jaar.

Voor alle particuliere slachtingen in een slachthuis gebeurt de aangifte uitsluitend in het slachthuis zelf op voorlegging van o.a. het registratienummer, dit moet niet meer bij de gemeente aangegeven worden.

Op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen vind je meer informatie. 

Naar top