Fototentoonstelling Werelddag Dementie

Gepubliceerd op  woensdag 18 sep 2024 om 10:03 uur
in Woonzorghuis Molenkouter

Woonzorghuis Molenkouter opende, in het kader van Werelddag Dementie, een nieuwe fototentoonstelling “De smaak van mijn herinnering”.

21 september is Werelddag Dementie. Het woonzorghuis in de Dreefstraat in Wichelen laat dat nooit onopgemerkt passeren en organiseert al enkele jaren een themaweek waarin ze telkens een andere ‘prikkel’ uitlichten. Zo kaderde de week vorig jaar in het thema muziek.

Dit jaar koos de werkgroep dementie voor de smaak- en reukzin en de hele beleving rond eten en tafelen. Sommige gerechten kunnen je echt terugvoeren naar je kindertijd: de geur van versgebakken appeltaart, de smaak van rundstong in Madeirasaus,….

Personen met dementie ervaren vaak veranderingen in hun reuk- en smaakvermogen. Het is belangrijk om die veranderingen te (h)erkennen en de nodige aanpassingen te doen om de maaltijdbeleving te optimaliseren.

Wat de tentoonstelling bijzonder maakt, is de actieve bijdrage van bewoners uit alle afdelingen van het woonzorghuis. De foto’s brengen nostalgie, maar tonen ook de veerkracht en schoonheid van het moment.

Tijdens de fotoshoots bloeien de bewoners open op de voor hen zeer herkenbare set. De huishoudtoestellen van weleer, de schortjes, de oude dozen van voeding,… doen hen tijdens de wachtmomentjes aan tafel kletsen over hoe ze vroeger confituur maakten, welke kleur hun elektrisch keukenmes had enzovoort.

De hele themaweek lang werden de bewoners van het woonzorghuis ondergedompeld in de smaak van hun herinneringen. Het keukenpersoneel zorgde elke dag voor aangepaste maaltijden, de bewoners maakten samen confituur en er werden pannenkoeken gebakken op de Leuvense stoof. Traditiegetrouw vormde een muziek- en dansnamiddag met DJ Nostaljos het orgelpunt van de themaweek.

Thema's

Naar top